La presentació de La nit als armaris a la Biblioteca Ernest LLuch de Vilassar de Mar
El divendres dia 9 de març vam presentar La nit als armaris, el meu primer llibre literari, publicat per Voliana Edicions, a la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar. Em van apadrinar l’editor Jordi Solé i Camardons i l’escriptor Vicenç Llorca. L’acte va ser molt maco i un gran èxit: hi van assistir més de 90 persones que van esgotar tots els exemplars que estaven a la venda.
La nit als armaris està format per dotze narracions lligades entre elles i que comparteixen un origen comú, pallarès. A banda de l’aspecte testimonial de la cultura tradicional pallaresa, tracten temes diversos com les psicoteràpies i les demències, l’estrangera benefactora i la importància de les històries i de l’escriptura per viure. En vàries narracions hi trobem trames de maduració i, també, variacions de l’argument del dimoni enganyat. Hi destaquen els personatges infantils, les àvies i els gossos.
Vicenç Llorca va conduir l’acte de forma molt amena, en un format d’entrevista dividida en tres gran blocs. Primer, vam parlar de la meva condició d’escriptora pallaresa (que he begut de l’obra d’autors també pallaresos com Pep Coll i Maria Barbal, especialment de Pedra de tartera), d’autora resident al Maresme i amb una formació científica. En segon lloc, dels referents literaris, entre els que vaig destacar a Jesús Moncada, Mercè Rodoreda i Quim Monzó (tan diferents i tan importants per a mi); així com del corrent simbòlic, sense deixar del tot el realisme, en el que se situaria la meva obra. Per últim, vam parlar de La nit als armaris, de la seva gestació, de l’estructura i dels aspectes més rellevants del llibre.
Jordi Solé Camardons va exposar la voluntat de Voliana Edicions de donar veu a autors que tenen molt a dir per l’originalitat i la veritat de les seves idees i per la bellesa de les seves paraules. Va assenyalar com a una riquesa de La nit als armaris la presència de lèxic pallarès, que es recull en un glossari al final del llibre.
L’acte va acabar amb la lectura per part de l’autora d’una de les narracions: El divan. En poso un fragment a continuació:
"Pobrissó meu!, ha sortit a son pare: molts títols i poques llums. Diu que vostè m’ajudarà a conservar la memòria. Li ho ha entaforat la seva dona i ell s’ho creu. Ja voldrien molts joves tenir la memòria fotogràfica que tinc jo amb noranta anys! Quin interès pot tenir recordar què vaig fer o deixar de fer fa setanta o vuitanta anys? He oblidat el que m’ha convingut i recordo allò que m’interessa. Què li importa al meu fill com passo les hores del dia? Cadascú té les seves aficions. Símptomes de demència senil, la mala pua! Com gosa acusar-me de manca de memòria! Ella que no sap mai on té les claus del cotxe i s’oblida les de casa un dia sí i l’altre també. M’agradaria enfocar-li el cervell amb el telescopi, segur que el té ple de forats negres. No posi aquesta cara, home! Ja voldria jo que el meu fill fos la meitat de llest que vostè per poder-me confessar amb ell i que m’ho mantingués en secret."